Chałka

/
0 Comments

Wieczorem naszła mnie ogromna ochota na chałkę, taką ciepłą, z masłem albo domowa konfitura. Niestety do najbliższej piekarni kawałek mam, zresztą gdzie wieczorem dostałabym chałkę, w dodatku świeżą? I tak postanowiłam sama ją sobie upiec i był to jeden z moim lepszych pomysłów. Nie wiem czy teraz jeszcze kiedykolwiek najdzie mnie ochota na sklepową.

CIASTO DROŻDŻOWE:

700 gram mąki
100 gram cukru
2 jajka
60 gram masła(roztopionego)
320 ml mleka
25 gram drożdży

+ KRUSZONKA

1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła zimnego

Wyjmujemy wszystkie składniki potrzebne z lodówki, aby zagrzały się do temperatury pokojowej. Do dużej miski wsypujemy makę i robimy w środku dziurkę/gniazdo. Do tego gniazda rozkruszamy nasze drożdże, dodajemy do nich łyżkę cukru i odrobinę lekko podgrzanego mleka, dosłownie łyżkę, dwie (albo takiego w temp pokojowej ewentualnie), mieszamy nasz rozczyn w gniazdku, aż osiągnie konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego(tak to określa moja mama :D). Przykrywamy i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 30 minut.

Po 30 minutach, kiedy rozczyn podwoił swoją objętość dodajemy do miski pozostałe składniki: jajka, resztę mleka, resztę cukru oraz roztopiony i przestudzone masło. Zagniatamy ciasto do wyrobienia, czyli do momentu w którym będzie nam ładnie odchodzić od dłoni i nie przyklejać się do miski i ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia na godzinę do ciepłego miejsca pod przykryciem.

Kiedy ciasto nam wyrośnie, wyciągamy je z miski i przekładamy je do keksówek(w moim przypadku starczyło na dwie)wysmarowanych tłuszczem i delikatnie oprószonych mąką. Jeżeli mamy ochotę możemy podzielić ciasto na dwie części, każdą z tych części na trzy paseczki i zaplatamy warkocze!

Kiedy przełożymy ciasto do foremek odstawiamy je na 20 minut do wyrośnięcia ponownie.
Po 20 minutach smarujemy wierzch roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką(wszystkie  składniki kruszonki zagniatamy do dokładnego połączenia).

Chałki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180* przez 30-40 minut.
SMACZNEGO :)





Zobacz również

Brak komentarzy:

Szukaj na blogu

Followers