Ciasto marchewkowe

/
0 Comments

Ostatnie dni rozpieszczają nas piękną słoneczną i jeszcze ciepłą polską jesienią. Dzisiaj prezentuje Wam ciasto w kolorze liści, które właśnie zaczynają opadać z drzew. Ciasto marchewkowe jest pyszne, lekkie, puszyste i wilgotne, wręcz idealne ciasto babkowe! Zainspirowana przez przyjaciółkę postanowiłam upiec swoją wersje i uważam, że to jeden z moich najbardziej udanych debiutów!


CIASTO MARCHEWKOWE:

4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki marchewek (ok. 5 sztuk)
1,5 szklanki mąki
1 szklanka oleju (tak, aż tyle!)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu/przyprawy korzennej/1 łyżka kakao (co kto lubi ;))
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody


       Do misy miksera wsypujemy cukier, następnie wbijamy do niego jajka i zaczynamy ubijać na puszystą masę (możemy to robić również ręcznie). Kiedy cukier rozpuści się w jajkach stopniowo dolewamy olej (cały czas miksując, zmniejszamy obroty, ewentualnie zatrzymujemy mikser dosłownie na chwilę) i również miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę połączoną wcześniej z sodą, proszkiem do pieczenia i naszą dodatkową przyprawą (o ile się na nią zdecydujemy). Teraz składniki mieszamy ręcznie aż do uzyskania jednolitego ciasta. Kiedy uzyskamy ten efekt dodajemy marchewki, które uprzednio obraliśmy i starliśmy na tarce o drobnych oczkach. Całość ponownie dokładnie mieszamy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* i pieczemy przez 45-50 minut, SMACZNEGO :)

 



wpis powstał w ramach akcji:



Zobacz również

Brak komentarzy:

Szukaj na blogu

Followers