Długo zastanawiając się nad pierwszym przepisem jaki chciałabym tu wrzucić przyszło mi do głowy własnie owo brownie. Bez czekolady, za to z dużą ilością kakao. Pyszne, czekoladowe i idealne z gałką lodów!
Przepis na blaszkę ok 20x30cm, lub tortownice o średnicy 23 cm:
Pół kostki masła (ok. 50gram)
Pół szklanki mąki* Szklanka cukru 8-9 łyżek kakao (wedle gustu) 3-4 średniej wielkości jajka
*szklanka standardowa, 250ml.
Roztapiamy masło na małym ogniu, dodajemy kakao, mieszamy. Powstałą czekoladową masę łączymy z cukrem i mąką, a na koniec wbijamy jajka i mieszamy aż powstanie płynna masa. Przelewamy do naszej blaszki/tortownicy i pieczemy ok. 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Po 30 minutach warto pilnować ciasta, sprawdzać patyczkiem czy juz nie jest upieczone, gdyż łatwo się przypala.
Po wyjęciu trzeba odczekac ok.10 minut i możemy się zajadać! :)
Kasia, studenka z Wrocławia, która każdą wolną chwilę najchętniej spędza w kuchni przy piekarniku! Jeżeli masz jakieś pytania lub chcesz po prostu pogadać, pisz maila! ;)