Kruche z malinami i puszystą, budyniową pianką

/
0 Comments

Dzisiaj prezentuje wam przepis pochodzący ze strony Moje Wypieki, który już na stałe zagościł "w moim piekarniku". Jest to zdecydowanie mój faworyt, jeżeli chodzi o ciasta z owocami i co roku ze smakiem wracam do niego gdy tylko na moim krzaczku pojawiają się pierwsze owoce!



Przepis na blaszkę o wymiarach 41cm x 25cm

KRUCHE CIASTO:

Ciasto możemy wykonać dzień wcześniej i zostawić na noc w zamrażarce, bądź lodówce.

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (ok. 370g)
  • 250 g ziemnego masła (najlepiej prosto z lodówki, ewentualnie można użyć margaryny)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (niekoniecznie czubata ;) )
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

          Mąkę siekamy z masłem. Kiedy oba składniki się połączą dodajemy po kolei proszek, cukier i na koniec żółtka. Zagniatamy ciasto (można to zrobić ręcznie, można użyć również robota kuchennego). Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części (w moim przypadku mniej więcej na 3/4 i 1/4), obie zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażarki/lodówki. Jeżeli nie przygotowujemy ciasta dzień wcześniej to dajmy mu poleżakować w chłodzie chociaż przez pół godziny. 

        W międzyczasie możemy przygotować sobie blaszkę, poprzez wyłożenie jej papierem do pieczenia. Następnie wyciągamy większą część ciasta i albo rozwałkowujemy ją na stolnicy i przenosimy na blaszkę, albo dobrze schłodzony kawałek ścieramy na tarce i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190* i pieczemy do uzyskania złocistego koloru (ok.20 minut).

BUDYNIOWA PIANKA:

  • 5 białek 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego albo waniliowego(bez cukru)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju (w moim przypadku rzepakowego)

       Ubijamy białka na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier(również ten waniliowy) i ubijamy dalej, aż się rozpuści. Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny, dodajemy budyń, miksujemy i na koniec wlewamy olej. Budyniową masę wykładamy na WYSTUDZONY spód i układamy na niej maliny otworami do góry. Na koniec bierzemy pozostałą, mniejszą część ciasta i ścieramy ją na górę jako kruszonkę. 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180*. Po wyjęciu, poczekać aż ostygnie, oprószyć cukrem puder i SMACZNEGO :) 







Zobacz również

Brak komentarzy:

Szukaj na blogu

Followers