Ciasto czekoladowe z piankami marshmallow pod bezą

/
5 Comments

Dzień dobry! Mam nadzieje, że u Was jest lepiej, ale pogoda we Wrocławiu w ostatnim czasie jest niezmiennie paskudna. Dodatkowo dopadło mnie przeziębienie, dlatego też postanowiłam uraczyć się bombą kaloryczną jaką jest to ciasto. Pyszne, czekoladowe, wilgotne, i przesłodkie, czyli czego chcieć więcej! Jeżeli chcecie przełamać słodki smak, możecie zamiast pianek użyć np. truskawek, albo innych owoców, wyjdzie równie dobre :3

CIASTO CZEKOLADOWE:

Pół kostki masła/margaryny
1 szklanka cukru
6 łyżek kakao niesłodzonego
3 duże jajka 
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 gram pianek marshmallow


Margarynę roztapiamy na małym ogniu, dodajemy cukier i i kakao, mieszamy do połączenia i rozpuszczenia się składników. Kiedy masa delikatnie przestygnie dodajemy jajka i mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystkie składniki. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem i układamy na nim pianki (ja przekroiłam moje na pół, aby nie były zbyt grube, jednak nie jest to konieczne.

BEZA:

4 białka
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 opakowanie cukru waniliowego
pół szklanki cukru


Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukry i budyń, ubijamy dalej. Sztywną pianą pokrywamy wierzch surowego ciasta czekoladowego.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* i pieczemy przez 35-40 minut. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. SMACZNEGO :)








Zobacz również

5 komentarzy:

  1. Cudowne i bardzo smakowite ciasto :) Palce lizać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym takie ciacho nawet teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pianki średnio lubimy ale w ciachu może przypadłyby nam do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też za nimi nie przepadam od dziecka, jednak o dziwo w połączeniu z ciastem i bezą okazały się być przepyszne!

      Usuń

Szukaj na blogu

Followers