Kokosowo - maślane ciasteczka

/
7 Comments

Dzień dobry! Słońce na szczęście ostatnio coraz częściej i odważniej się pokazuje, dlatego też po raz kolejny mam dla Was koksowy przepis (nie wiem dlaczego akurat kokosy kojarzą mi się z wiosna, wybaczcie). Ciasteczka są pyszne, kruche, delikatne w smaku no i ten zapach! Gwarantuje, że pokochacie je od razu :)


CIASTECZKA 
(przepis na ok. 18 - 20 sztuk)

125 gram masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
1 duże jajko
1 szklanka wiórek kokosowych
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Masło z cukrem pudrem miksujemy na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy jedno jajko i miksujemy chwilę do połączenia. Następnie dodajemy mąkę, sodę, ekstrakt, sól i sodę. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec wsypujemy wiórki i ponownie mieszamy. Rękami formujemy kulki, które delikatnie rozpłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia, którym jest wyłożona blaszka. Między kulkami należy zostawić dosyć spore odstępy, ciastka rozlewają się na boki podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 10 minut (aż brzegi ciasteczek będą miały złocisto-brązowy kolor. Wyciągamy, czekamy aż przestygną i SMACZNEGO :)





Zobacz również

7 komentarzy:

  1. Twoje ciasteczka mogłabym chrupać cały rok! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. te ciasteczka mają jedną wadę- stanowczo za szybko znikają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czytamy "kokosowe" i już wiemy, że dałybyśmy się pokroić za takie ciasteczko :D

    OdpowiedzUsuń
  4. cieniutkie i aromatyczne, mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na blogu

Followers