Ciastka korzenne z orzechami

/
12 Comments

Kupując wczoraj prezent dla kolegi poczułam, po raz kolejny zresztą, tę świąteczna atmosferę! Kolorowe lampki, zapach grzańca na rynku mieszający się z mięsem z grilla, świąteczna muzyka, tłum ludzi, gwar, śmiechy, coś cudownego! W takich właśnie okolicznościach zrodził się pomysł na te ciasteczka, które będą idealnym prezentem dla Mikołaja, który ma przyjść już za tydzień ;)



CIASTECZKA KORZENNE:
0,5 kg mąki pszennej 
40 gram przyprawy korzennej do piernika (jeżeli ma w składzie mąkę, to dajemy 40 gram mąki mniej)
250 gram zimnego masła (kostka)
2 łyżki cukru pudru
4 żółtka
1 jajko całe
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego

Zagniatamy szybko wszystkie składniki do uzyskania elastycznego ciasta. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki.


ORZECHOWA POSYPKA:
1,5 szklanka orzechów włoskich, posiekanych na drobne kawałki
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 białka

Orzechy mieszamy w miseczce z cukrem i cynamonem. Rozbełtane białka zostawiamy osobno.

Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy podsypując mąką na grubość do 0,5cm. Wycinamy dowolne kształty (w moim przypadku kółka wycinane od szklanki). Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy każde ciastko białek i posypujemy orzechową posypka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* i pieczemy przez 20 minut (po 10 minutach obróciłam blachę), jeżeli mamy piekarnik z funkcją termoobiegu to w tej same temperaturze, ale 5 minut krócej, Po wyjęciu czekamy aż wystygną. SMACZNEGO :)






Zobacz również

12 komentarzy:

Szukaj na blogu

Followers