Szkockie ciasteczka maślane - shortbread

/
2 Comments

Po prawie miesiącu nieobecności na blogu spowodowanym nawałem nauki i licznymi przeziębieniami wracam z nową energią. Na początek nowego roku proponuje szkockie, tradycyjne maślane ciasteczka. Pierwszy raz miałam okazje ich spróbować, kiedy parę lat temu moja przyjaciółka przywiozła je ze Stanów i to definitywnie była miłość od pierwszego wejrzenia. Są cudownie kruche, maślane, rozpływają się w ustach i zdecydowanie są moimi ulubionymi!

SHORTBREAD:
290 gram masła
160 gram cukru pudru
260 gram mąki pszennej
115 gram skrobi ziemniaczanej 

Cukier puder, mąkę pszenna i skrobie ziemniaczana przesiewamy do miski. Dodajemy do nich zimne masło i siekamy nożem. Następnie zagniatamy ciasto rękami (trochę to potrwa, musimy rozgrzać masło rękami, tak, aby się kleiło). Formujemy kulę, którą zawijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce. W tym czasie przygotowujemy blaszkę 30x30cm, wykładamy ją papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 180*. Wyjmujemy nasze ciasto i rozwałkowujemy je na wymiary blaszki. Przekładamy i ostrym nożem nacinamy je w prostokąty. 

Wsadzamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem!

SMACZNEGO :)





Zobacz również

2 komentarze:

Szukaj na blogu

Followers