Kruche z malinami i puszystą, budyniową pianką
/
0 Comments
Dzisiaj prezentuje wam przepis pochodzący ze strony Moje Wypieki, który już na stałe zagościł "w moim piekarniku". Jest to zdecydowanie mój faworyt, jeżeli chodzi o ciasta z owocami i co roku ze smakiem wracam do niego gdy tylko na moim krzaczku pojawiają się pierwsze owoce!
Przepis na blaszkę o wymiarach 41cm x 25cm
KRUCHE CIASTO:
Ciasto możemy wykonać dzień wcześniej i zostawić na noc w zamrażarce, bądź lodówce.
- 2,5 szklanki mąki pszennej (ok. 370g)
- 250 g ziemnego masła (najlepiej prosto z lodówki, ewentualnie można użyć margaryny)
- 1 łyżka proszku do pieczenia (niekoniecznie czubata ;) )
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Mąkę siekamy z masłem. Kiedy oba składniki się połączą dodajemy po kolei proszek, cukier i na koniec żółtka. Zagniatamy ciasto (można to zrobić ręcznie, można użyć również robota kuchennego). Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części (w moim przypadku mniej więcej na 3/4 i 1/4), obie zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażarki/lodówki. Jeżeli nie przygotowujemy ciasta dzień wcześniej to dajmy mu poleżakować w chłodzie chociaż przez pół godziny.
W międzyczasie możemy przygotować sobie blaszkę, poprzez wyłożenie jej papierem do pieczenia. Następnie wyciągamy większą część ciasta i albo rozwałkowujemy ją na stolnicy i przenosimy na blaszkę, albo dobrze schłodzony kawałek ścieramy na tarce i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190* i pieczemy do uzyskania złocistego koloru (ok.20 minut).
BUDYNIOWA PIANKA:
- 5 białek
- 2 opakowania budyniu śmietankowego albo waniliowego(bez cukru)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju (w moim przypadku rzepakowego)
Ubijamy białka na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier(również ten waniliowy) i ubijamy dalej, aż się rozpuści. Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny, dodajemy budyń, miksujemy i na koniec wlewamy olej. Budyniową masę wykładamy na WYSTUDZONY spód i układamy na niej maliny otworami do góry. Na koniec bierzemy pozostałą, mniejszą część ciasta i ścieramy ją na górę jako kruszonkę.